sunnuntai 15. elokuuta 2010

Kotitekoinen suklaa - raw edition

Tilasin jokin aika sitten CocoVista kaakaomassaa ja kylmäpuristettua kookosöljyä päästäkseni kokeilemaan vihdoin raakasuklaan tekoa aiemmin kokeilemieni kotikutoisempien itsetehtyjen suklaiden sijaan.


Kaakaomassan tuoksu on hurmaavan suklainen, mutta maku hiukan kitkerä. Sellaisenaan nautittavaksi massasta ei siis ole, vaan se vaatii hieman jalostusta naisten suurimmaksi paheeksi, suklaaksi, muuntuakseen.

Luontevin kaakaomassan notkistaja olisi kaakaovoi, mutta itseeni iski tilaushetkellä nuukuus ja lisäksi olin pitkään halunnut hankkia kookosöljyä muihinkin karppiresepteihin, joten päädyin tilaamaan sitä. Sitäpaitsi muistin jostain lukeneeni, että kaakaovoi maistuu sellaisenaa suorastaan pahalle, eikä muutenkaan ole ihan välttämätöntä raakasuklaan teossa. Nyt ensimmäisen erän raakasuklaata maistelleena kadun sikäli hieman valintaani, että vaikka kookosöljyn maku on todella mieto ja hyvä, niin olen lopen kyllästynyt siihen yritettyäni viime syksynä korvata maitotuotteet kookoskermalla ja -maidolla. Alkuun se toimikin, mutta nykyisin en voi edes ajatella kookoskermaa, kookoshiutaleleivonnaisia tai muita vastaavia, yh!


Raakasuklaatahan valmistetaan siten, että (n. 1dl ) kaakaomassa (ja kaakovoi) raastetaan hienoksi...


...ja sulatetaan vesihauteessa (eli isoon kattilaan vettä kiehumaan ja sen sisään pienempi, jossa pelkkää kaakaomassaa)...


Sitten joukkoon sekoitetaan muut aineet - tässä tapauksessa vajaa 1/2 dl kookosöljyä, 1/2dl kaakaojauhetta ja vajaa 1 dl hasselpähkinärouhetta, ripaus chilijauhetta ja makeutukseksi sukraloosia (jota itse käytin), hunajaa, agavesiirappia, intiaanisokeria tms. oman maun mukaan. Muita raakasuklaan valmistuksessa tyypillisesti käytettyjä raaka-aineita ovat goji- ym. kuivatut marjat, kuivatut hedelmät, rusinat ja pähkinät, lucuma-jauhe... ja aineiden suhteet riippuvat vähän siitä mitä "sattumia" käyttää ja kuinka paljon. Jos nitä on tarpeeksi, ei kaakaojauhettakaan tarvita. Hiukan ytyä herkkuun saa esim. ripauksella (cayenne-)pippuria, chiliä, minttu- tai lakritsiaromia.

Sitten seos kaadetaan esim. silikonisiin jääpala-/suklaamuotteihin tai silikoni-/leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja jätetään jääkaappiin tai pakastimeen jähmettymään.

Lopputulos:




Kerrankin täysin karppia "hyvän omantunnon" suklaata!

3 kommenttia:

  1. AAH raakasuklaa. Eipä ole tullut kesän aikana tehtyä, pitää taas syksyn tullen tehdä teekupposten seuraksi. TOsin mulla ei ole koskaan ollut läheskään noin esteettisiä noi suklaat kun sulla. :D Lähinnä epämääräisiä möhkäleitä / levyjä. MUTTA. Maku on silti ollut iiihana.

    T.MOH

    VastaaPoista
  2. Heh, mun oli heti pakko päästä kokeileen suklaata noihin mun uusiin muotteihin, joita tarttui mukaan alennusmyynneistä :D En mäkään yleensä itselleni jaksa panostaa, mutta jouluksi oon sukulaisille välillä tehnyt konvehteja tuollaisilla :)

    Täytyy kyllä varmaan tilailla uusi satsi, kun tuo eka kokeiluerä alkaa jo loppua :D Juurikin syksyn teehetkiä silmällä pitäen <3

    VastaaPoista
  3. Nami, kuullostaa herkulliselta. :) Itse en ole onneksi vielä monen vuoden kookoksella lotraamisenkaan jälkeen saanut onneksi yliannostusta. ;)

    VastaaPoista