keskiviikko 25. elokuuta 2010

Flashes

Ulkona vähän tuiskii vettä ja pimeää on ollut koko päivän, mutta väliäkös tuolla kun on noin mukavan viileää pitkästä aikaa :) Oon aina ollut kevät- ja kesäihminen, mutta viime syksy kaikkine ihanuuksineen on näköjään muuttanut mun suhtautumista syksyyn hiukan pysyvämminkin. On ihanaa pukea taas takkia päälle ja huivia kaulaan! Etenkin, kun vielä löysin tänään vielä tosi kivan uuden syys-/talvivillakangastakin (Zara) ja huivin second handina :)

(Paluu galtsuposetuksiin, pahoitteluni :D Kuvassa takki näyttää mustalta, mutta on sellainen kirjavan harmaa oikeasti...)

Sairasloma eli saikku eli mun koko kesän ainoa loma tai "loma" tosiaan oli ja meni, samoin tauti. Teki hyvää saada nukkua, nukkua ja nukkua. Töitä on nyt vielä kolme päivää ja sitten ensi viikon maanantaina alkaakin pikkuvarsojen tuutorointi :) Niin ja siitä seuraavalla viikolla tietysti  jälleen se oman unelman toteutus! Kieltämättä kutkuttelee jo vähän... tosin saas nähdä kuinka ryminällä arki taas iskee vasten kasvoja, niin on käynyt ennenkin :D Vaikka arkeahan tää kesäkin on ollut mitä suuremmissa määrin. (Kiitos vain Suomen opintotukijärjestelmä!)

Varsinaisena tarkoituksenani oli kuitenkin esitellä yksi talven läähläähvonkvonk -haikailuistani nyt ihan ihkaomana, nimittäin "Saunders Veterinary Anatomy Flash Cards". Humaanilääketieteessä flashcardseja on kai olemassa useampiakin erilaisia sarjoja, ollut jo kauan, mutta eläinlääketieteen puolella kyseessä on ymmärtääkseni aika uusi juttu (lanseerattiin vasta viime talvena, jossen nyt aivan väärin ole käsittänyt).



Ideahan flashcardseissa on se, että kortteihin on kerätty eri eläinten (koiran, kissan, hevosen, sian, linnun, lehmän ja vuohen) anatomiasta Dyceen ja "Dissection of the Dog" -kirjaan perustuen värillisiä piirroskuvia (ja muutamia röntgen- sekä valokuvia), joihin on merkitty tärkeimmät anatomiset rakenteet numeroin. Kortin kääntöpuolella puolestaan lukee kunkin numeroidun rakenteen nimi, eli näiden avulla voi hyvin testata osaamistaan tyyliin: "katso kuva, muistele nimi, tarkista kortin takaa". Sääli vain, että kielenä on englanti eikä meidän Suomessa pääasiassa käyttämämme latina. Tokihan anatomian kirjamme (niinkuin muuten kaikki elukan kirjat, jos jollekulle on vielä epäselvää ;)) ovat englanniksi eli siinä mielessä nämäkin ovat tuttuja termejä, mutta olisin mieluummin oppinut rakenteiden nimet kunnolla latinaksi kuin joksikin englannin ja latinan välimuodoksi puuroutuvalla kielellä.


 Toinen tavallaan hyvä, tavallaan huono puoli tässä paketissa on se, että kortteja on aivan julmetusti (ilmeisesti 360 kpl)! En tiedä mahdanko saada näitä koskaan käytyä läpi, yhdessä kortissakin kun on keskimäärin ehkä 5-10, jopa 20 rakennetta nimettynä. Iskee pieni epätoivo koko valtavan pinon edessä :D Toisaalta näistä riittää siten haastetta pidemmäksikin aikaa ja onkin ehkä hauskempi joskus tulevaisuudessa käydä kertailemaan anatomiaa näiden korttien kuin kirjojen avulla.


Sääli, ettei mulla ollut keväällä ylimääräistä rahaa hankkia settiä jo silloin, olisivat nimittäin olleet ihan ehdottomat viimeiseen, topografisen anatomian tenttiin valmistautumisessa ja koko ykkösvuoden anatomian kertauksessa... Nyt tuli ainakin huomattua, että varsin tehokkaasti ovat kaikki termit kesän aikana mielestä pyyhkiytyneet. Jotain hataria mielikuvia tulee kyllä, esim. nuljuluista muistin, että se sana oli joku "pyöreä siemenmainen" (ossa sesamoidea), mutta itse termiä en saanut mitenkään palautettua mieleen lunttaamatta. Toisaalta kun yhden muistaa tai tarkistaa kortin takaa, auttaa se monesti palauttamaan mieleen myös pari muuta kuvasta lötyvää termiä, kunnes jälleen iskee totaalinen lukko. No, sitä se perusanatomian harjoittelu taitaa pohjimmiltaan olla: opettelua ja unohtamista, vain tärkeimmät jäävät toiston kautta päähän ja muu on tarkistettavissa. Niin että vinkkinä vain muillekin tuleville eläinlääkärinaluille ;)

10 kommenttia:

  1. Onko nuo flash cardit samat, jotka saa Bookysta reilulla 30 eurolla? Ei nimittäin olisi kamalan paha hinta, kun vertaa muihin hankintalistalla oleviin kirjoihin..

    P.S. Törmäsin googlatessa hassuun iPhone-sovellukseen, saiskohan tuosta muka jotain oikeasti irti ;P

    http://itunes.apple.com/us/app/veterinary-anatomy/id345106200?mt=8

    P.P.S. Maanantaina nähdään!

    VastaaPoista
  2. (Toivottavasti en lähettänyt kahta kertaa tätä viestiä)
    Moi! Kiitos tosi paljon tästä blogista! Tästä on todella paljon hyötyä sillä eläinlääkis on ollut koko elämän haaveena, ja hinku sinne oikeen kasvaa tätä lukiessa... Olisi kiva jos vastailisit näihin kysymyksiini. :-)

    Olitko itse todella hyvä peruskoulussa ja lukiossa, että eläinlääkikseen pääsy oli oikeastaan itsestäänselvyys?

    Täytyykö todella olla ERITTÄIN hyvä päästäkseen sinne? Itse olen sellainen keskihyvä että jos kunnolla pänttään, kyllä silloin iha hyvin pärjään... Tosin lukioni alkoi vasta mutta.

    Osaisitko sanoa joitain vinkkejä näin lukion aloittaneelle esim. motivaatioon tai muuhun, että miten itse jaksoit rankan lukion kaluta läpi?

    Kuinka aikaisin aloit lukea Galenosta, ja millä muilla tavoin opiskelit pääsykokeeseen?

    Onkohan minulla mitään mahdollisuuksia edes toteuttaa rakasta unelmaani... :-(

    VastaaPoista
  3. untu: Joo on eli ei kalliit, mutta itse olin koko vuoden niin persaukinen, ettei ollut mihinkään ekstraan, mitä ilmankin tulee toimeen, oikein varaa :D

    Enpäs oo moiseen puhelinsovellukseen törmännytkään - onko siinä jotain kysymyksiä vain anatomiasta? En sitten tiedä kuinka vaikeatasoisia ovat, kun ei meillä ainakaan mitään collien kapeapäisyyttä (niinkuin siinä esimerkissä) ole terminä (ainakaan vielä) opetettu :D Mutta jos hinta on niin alhainen kuin tuolta ymmärsin ja tekniikka yhteensopivaa, niin mikäs siinä kokeillessa. Raportoi mullekin jos päädyt tilaamaan!

    Ja niin tosiaan nähdään, vaikken varmaan tunnistakaan :D Vaivihkaa saa toki tulla vinkkaamaan! Vaivihkaa siis lähinnä siksi, että yritän pitää blogin suhteen aika matalaa profiilia, ettei tarvitse salasanojen taakse piiloutua elämäänsä jakamaan ;) Muista keräillä voimia viikonlopun aikana rentoutumalla, koska ensi viikko tulee olemaan aikamoista menoa aamusta iltaan!

    Anonyymi: No aivan varmasti on mahdollisuuksia! Rakkaan unelman toteuttaminen motivoi varmasti siinä määrin, että jaksaa useammankin kerran yrittää, koska tilastollinen fakta on se, että useimmat eivät pääse ensimmäisellä hakukerralla sisään. Ei vain parane lannistua, vaan jo alunperinkin valmistautua henkisesti yrittämään vaikka kolme vuotta! :) Se on varmasti sen arvoista, kun sisään pääsee.

    Olin joo aika hyvä peruskoulussa ja lukiossa - tahtoo sanoa, että opiskelu oli mulle mielekästä ja mulla oli todella tehokkaat opiskelurutiinit ja -menetelmät käytössä, joita sitten oli helppo pääsykokeisiinkin lukiessa hyödyntää. Ongelma kuitenkin oli se, että luin lukiossa ihan kaikkea muuta kuin pitkän fyssan, kemian ja matikan. Niinpä en uskonut, että mulla olisi koskaan mitään mahdollisuuksia päästä. Kovalla työllä ja hyvän valmennuskurssin avulla se kuitenkin onnistui. Eli jos luet lukiossa oikeita aineita (ja panostat niihin, jättäen ehkä muita turhempia omaan arvoonsa) olet jo monta askelta pidemmällä kuin mä projektin aloittaessani :) Ja meitä ko. aineet itseopiskelleita on vuosikurssillamme useampiakin, eli mikään mahdottomuus ei sekään ole! Mikään überihminen ei tarvitse olla (ihan keskinkertaisilla papereilla pääsee sisään, toki paremmista on etua pisteissä), mutta ahkera laskemaan kylläkin. Ennemminkin siis tarvitaan paljon tahtoa, motivaatiota, kärsivällisyyttä ja työtä kuin älykkyyttä, lahjakkuutta tai hyviä papereita :)

    Ja lukio tosiaan oli mulle ihan mielekästä, koska luin lähinnä aineita, joista oikeasti tykkäsin (psyka ja kielet lähinnä). Opettelin asioita jo kurssin aikana, mikä helpotti koeviikkoja. Pyrin tekemään osan läksyistä jo heti koulun jälkeen ja sitten latauduin poikaystävän, ystävien, eläinten ja harrastusten (viikonloppuisin nollailua bileillä jne.) parissa ja illalla luin ns. lukuläksyt suihkun jälkeen hiuksia kuivaillessa :) Koko ajan kun pysyi hyvä rytmi päällä ja elämässä oli muutakin mielekästä, niin ei siinä ehtinyt väsähtää! Lukio kun muutenkin on niin nopeasti ohi, vaikkei ekana vuonna uskoisikaan.

    Ja tosiaan kannattaa suosiolla keskittyä muutamaan tärkeimpään aineeseen (fy, ke, ma) eli laskee mahdollisimman paljon ja harjoittelee hyvin kokeisiin, mutta päästää itsensä helpommalla sitten muissa :)

    Gallea aloin lukea valmennuskurssin alettua eli anatomiaa heti syksyllä (syyskuussa?) ja fyssaa+kemiaa joulun tienoilla.

    Mun hakuprosessista ja lukurutiineista yms. löytyy aika kattavasti mun talvella kirjoittamia postauksia tuolta oikealta "pääsykoe"-linkkiä klikkaamalla. Kannattaa lukaista ne läpi ja kysellä toki saa, jos jokin jää askarruttamaan vielä :)

    VastaaPoista
  4. Mulla ei itseasiassa ole edes iPhonea, kunhan muuten hihittelin tuollaiselle sovellukselle vähän sillä mielellä, että kaikkea ne keksii :D

    Pakko myöntää, että jotenkin puolittaisella kauhulla odotan ensi viikkoa. Joudun kulkemaan ensimmäisen viikon Espoosta Viikkiin ja virallisen ohjelman ja iltarientojen välillä pitäisi käydä koira hoitamassa. Lisäksi pitäisi käydä allekirjoittamassa vuokrasopimus HOASilla jossain välissä ja avaimetkin hakea ja perjantaina pitää nouttaa muuttoauto ja kääk :D Kiirettä pitää.

    Onneksi toisesta kouluviikosta lähtien pääsee sitten nauttimaan hurjasta 500 metrin koulumatkasta. Tarkoittaa varmaan sitä, että myöhästyn joka aamu. "No kyllähän tässä vielä kerkeää sitä ja tätä, pari torkkua jne."

    VastaaPoista
  5. Joo, muistan et itelläki eka viikko otti aika koville, kun tuli niin paljon kaikkea uutta :) Mut kannattaa vaa koittaa osallistua kaikkeen, jää ainutlaatuisia muistoja ;) Ja koiranhan saa meidän yliopistolla (ei keskustassa) sijaitseviin tiloihin ottaa mukaan, jos se vain tulee toimeen vieraiden ihmisten ja koirien joukossa! Eli kolme iltaa viidestä muistaakseni, niin riittää koirallekin ohjelmaa ja aikaa :) Ja tuoltakin voi toki livistää jossakin vaiheessa juoksuttamaan koiraa koirapuistoon muiden kanssa tms.

    Muutat siis Viikkiin? Saitko kaverikämpän vai solun vai ihan oman kämpän? :) Niin se tuppaa olemaan, että monesti Viikissä asuvat saapuvat luennoille viimeisenä, tyylikkäästi myöhässä :D

    VastaaPoista
  6. Juu, muutetaan yhden kurssikaverin kanssa HOASin kaverikaksioon. En vain oikein tiedä mitä odottaa asunnon kunnolta, kun en ole jaksanut vaivautua paikan päällä vielä käymään :P Talo on rakennettu 2002, joten periaatteessa aika uusi, mutta kyllä 8 vuodessa toisaalta voi asunnon saada aika kehnoonkin kuntoon. Ensi viikollahan sen sitten näkee.

    Olin kieltämättä todella hämmästynyt, että edes sain asuntotarjouksen. En varmasti ihan kärkipäässä listaa ollut espoolaisena.

    VastaaPoista
  7. Kiitos paljon kun vastasit :-) Ehkä pääsy eläinlääkikseen ei olekkaan täysin mahdottomuus, vaikka tuskin pääsen ensimmäisenä - tai toisenakaan vuonna, mutta eihän sitä tiedä.

    Otin kaikki matikan, fysiikan, kemian ja biologian kurssit, ja niistä aijon todella yrittää selvitä :-)

    Noita sinun vanhoja eläinlääkispostauksia lukiessa oikein nälkä kasvaa :-D Ne kirjatkin näyttää jo tosi mielenkiintosilta!

    Englannin kieli on varmaankin aika hyvin oltava hallussa? Tarvitaanko tai kannattaisiko olla muita kieliä englannin ja ruotsin lisäksi? Itse en valinnut uutta kieltä juuri sen takia että haluan panostaa juuri noihin aineisiin joita todella tarvitaan.

    VastaaPoista
  8. untu: Uskoisin, että ovat ihan loistokunnossa, mitä HOASin kämppiä olen nähnyt. Paljon vanhemmatkin on olleet kaikki tosi hyväkuntosia ja Viikissä nuo talot on kuitenkin kaikki tosi uusia ja moderneja :)

    Anonyymi: Hienoa! Kyllä jos nuo selvität mallikkaasti, niin elukkakin on ihan saavutettavissa :) Hiukan turhaan sillä on ihan mahdottoman paha maine.

    Englanti on juu kielistä ainoa, johon kannattaa panostaa (no toki ruotsistakin on yksi pakollinen kurssi), koska sillä joutuu täällä heti niin paljon tieteellistä tekstiä selättämään. Kannattaa ehkä lomilla tai muutenkin koittaa lueskella kirjoja englanniksi, niin siihen ehtii kehittyä vielä hyvä rutiini ennen pääsykokeita ja muutenkin siitä on paljon apua lukiossa ja yo-kirjoituksissa. Latinankaan lukemisesta ei haittaa ole, muttei se mitenkään välttämätöntä ole :) Noissa tiedeaineissa kun varmasti riittää jo tarpeeksi tekemistä! Onnea matkaan!

    VastaaPoista
  9. Ahh. Ihanaihana blogi. :D Mulla olis haaveina hakea ensi keväänä eläinlääkikseen, mutta kyllä kuulostaa mahdottomalta tehtävältä kun pitäisi keväällä kirjoitukset ja pääsykoe hoitaa. Ja kun olen lukenut tasan yhden kurssin kemiaa lukiossa ja kaksi kurssia fysiikkaa. Lyhyt matikka menny sellaisella 7 keskiarvolla koko ajan. Eli ei mitkään hyvät lähtökohdat ole.. :D Aion kuitenkin yrittää ja asennoitunut niin, että maailma ei kaadu jos (kun) en pääse ekalla kerralla sisään.

    Tuosta opiskelusta haluaisin kysyä, että onko tuossa perusopintojen aikana minkä verran vapaavallinnaisia opintoja? Tai lähinnä sellaisia, joissa voi tehdä jo jonkinlaisia suuntautumisia? Koska olen jo niin varma siitä, että pääsen JOSKUS opiskelemaan, että oon jo suunnitellut erikoistuvani hevosiin jossakin vaiheessa. :D Hevoset kun on kuulunut elämääni kohdussa elämisestä saakka. x> Tuosta varsanhoitikurssista luinkin jo. Aivan mahtavalta se kuulostikin. <3 <;

    VastaaPoista
  10. Kiitti! Asenteesi kuulostaa juuri oikealta :) Jos ei ovet aukene, niin suosittelen lämpimästi käymään ensi vuonna jonkun kattavan valmennuskurssin, niin johan kasvaa pohjatiedot!

    Vapaavalintaisia opintoja on meillä vain 7op (kandissa, lisurin opinnoissa luultavasti saman verran lisää), eli varsin vähän. Itselläni kun on jo tuutoroinnin ja varsakurssin jälkeen puolet kasassa ja muitakin kiinnostavia kursseja riittäisi! Vaikka kai noita voi enemmänkin suorittaa, en ole ottanut selvää :)

    Mutta tosiaan hevosiin erikoistumista ei varsinaisesti voi vielä perustutkinnon aikana aloittaa, muuta kuin valitsemalla kaikki mahdolliset hevosiin liittyvät valinnaiskurssit ja muut koulutukset (esim. ainejärjestömme hevoskerhon järkkäämä kengityskurssi yms.), seminaarit ja luentotilaisuudet, kun esim. ulkomailta tulee guruja tänne luennoimaan. Lisäksi voi tietysti yrittää päästä harjoittelijaksi jollekin hevosklinikalle/hevoseläinlääkärin matkaan kesätöinään tai vapaaehtoisen harjoittelun merkeissä.

    Varsinainen erikoistuminen tapahtuu kuitenkin vasta valmistumisen jälkeen ja kestää neljä vuotta. Sinä aikana ollaan siis alan töissä ja suoritetaan samalla erikoistumisopinnot.

    Itsekin hiukan haikailen erikoistua sitten joskus, mutta josko nyt suorittaisi vaikka tämän kandinkin tästä ensin :D

    VastaaPoista