maanantai 6. helmikuuta 2017

Berliinin joulumarkkinat, part I


Heissan! Kiinnostaako reissujutut? No, niitä olisi nyt joka tapauksessa luvassa.

Teimme Berliiniin neljän päivän pyrähdyksen marraskuun lopulla, juuri joulumarkkinoiden avauduttua. Matkakohde valikoitui oikeastaan lähinnä lentojen hinnan ja helppouden perusteella. Berliini oli minulle jo ennestään tuttu ja mieluummin olisin lähtenyt johonkin täysin uuteen kaupunkiin, mutta toisaalta edellisestä Berliinin matkastani oli jo niin kauan, että eipä se lopulta haitannut. Ja O:lle kohde oli täysin uusi. Olimme alunperin suunnitelleet käyvämme usean lähellä sijaitsevan kaupungin joulumarkkinoilla, mutta lopulta noita kaupunkeja ei kovin montaa löytynyt ja kun saimme tietää, että pelkässä Berliinissäkin joulumarkkinoita on useita kymmeniä, emme muiden kaupunkien perään enää haikailleet.

Joulumarkkinat sinänsä olivat meille molemmille varsin mieluinen ja odotuksen arvoinen asia - O:lle ehkä ennen kaikkea tarjoilujen ja minulle tunnelman puolesta. Jotkut ehkä muistavatkin, että ensimmäinen yhteinen matkamme ja O:n ensimmäinen ulkomaanmatka ja lentomatka ikinä vuonna 2011 suuntautui Frankfurtin joulumarkkinoille. Siitä asti olen haaveillut uudesta vastaavasta matkasta, mutta vasta nyt satuin saamaan lomaa juuri sopivaan ajankohtaan.

Ehkä juuri siksi tuntuu myös niin pahalta ajatella joulumarkkinoille tänä vuonna kohdistunutta terrori-iskua. Miten jonkin niin hyvän voi haluta kääntää niin pahaksi? Nämä ensimmäiset kuvat on otettu jotakuinkin siitä kohdasta, josta rekka jysäytti ihmisten päälle.

Vaan koska huomio on juuri se, mitä terroristit iskuilleen haluavat, en aio nyt antaa sitä heille enää tämän enempää, vaan keskityn kertomaan teille matkastamme, jonka siis teimme noin paria viikkoa ennen kuin mitään iskua osattiin edes kuvitella.


Saavuimme Berliiniin aamupäivällä ja jäimme lentokenttäbussista Zoologischer Gartenilla, josta on lyhyt kävelymatka ensimmäisessä kuvassa näkyvälle Gedächtniskirchelle eli rauniokirkolle - yhdelle Berliinin tärkeimmistä nähtävyyksistä. Sen juurella sijaitsevat joulumarkkinat olivat ehdottomasti meille mieluisimmat ja niille palasimmekin vielä toistamiseen. Ihan ensimmäiseksi oli kuitenkin pakko tilata hiukan currywurstia kovimpaan nälkään. Tähänkin meillä liittyi erityinen muisto - Frankfurtissa O nimittäin tilasi kaikkein tulisimman currywurstin, mitä tarjolla oli - tarjoilijan varoituksista huolimatta. Eipä hän sitä sitten montaa palaa pystynytkään syömään,  vaan joutui lepyttelemään suutaan jäätelöllä. Tästä viisastuneina tilasimme nyt kiltisti aika miedon version, joka oli oli kaikin puolin hyvää ja syötävissä.


Lämpimät juomat ovat yksi joulumarkkinoiden ihanimmista asioista ja tämä ensimmäinen taisi olla lumumbaa - lähinnä siihen liittyvän inside-huumorin vuoksi 


Toinen asia, jota tiesimme joulumarkkinoilta odottaa olivat paahdetut, maustetut mantelit. Ihan sellaisiin valikoimiin emme törmänneet kuin Frankfurtissa, mutta löytyipä Berliinistä ainakin Toffifeen ja Nutellan makuisia manteleita.


Sen sijaan raclette-kioskit olivat uusi, odottamaton juttu. Ai että tuota juustoa!
Ei sillä, ettäkö vuonna 2011 olisimme racleten perään edes osanneet haikailla...


Toinen odottamaton piirre olivat erilaiset elämykselliset ravintola-alueet, joista yksi oli esimerkiksi panostanut tällaisiin söpöihin tynnyrimökkeihin ja niiden seinämaalauksiin.Eikä mökkien ulkopuolellakaan pahalta näyttänyt!


Myös tavaratalot oli puettu jouluasuun. Tässä välissä piipahdimmekin ostoksilla.


Ja kun palasimme takaisin ulos, alkoivat valot näyttää parastaan.


Illan hämärtyessämme teimme markkinoilta vielä yhden löydön: Hungarian langos! Niitä unkarilaisia leivonnaisia, joihin olimme tutustuneet ja ihastuneet Budapestissa.


Mitä mainioin iltapala!


Tässä puolestaan toinen hyvä esimerkki ravintoloihin (voiko niitä sellaiseksi kutsua?) panostamisesta: asiakaspaikat olivat keinuja!


Mausteisia joulukeksejä sai napostella kaupan päälle.


Koko iltamme vierähtikin noihin yksiin joulumarkkinoihin tutustumalla, emmekä malttaneet edes käydä viemässä pieniä matkalaukkujamme hotellille ennen kuin vasta myöhään illalla.


Hotelli lunasti odotukset, joten parempaa alkua reissulle olisi tuskin voinut kuvitellakaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti