lauantai 24. syyskuuta 2016

Sveitsi, part. jatkokoulutus


Taannoisen Sveitsin matkan perimmäisenä syynä oli jatkokoulutus päivystys- ja tehohoitotoiminnan osalta. Kurssi järjestettiin Bernin eläinlääketieteellisen tiedekunnan tiloissa. Luennot käsittelivät tavallisimpia hätätapauksia - niin kirurgisia kuin sisätautisiakin - ja niiden lisäksi meillä oli muutamia käytännön harjoituksia. Koulutuspäivät kestivät pääsääntöisesti aamukahdeksasta iltaviiteen ja niitä oli maanantaista perjantaihin.


Luennot pidettiin anatomian luentosalissa, jonka takaseinä oli koristeltu värikkäin, aiheeseen liittyvin kuvin.


Luennot olivat tosi mielenkiintoisia ja poimin niiltä runsaasti hyviä vinkkejä käytännön työhön.

Meidän istuessamme hämärässä salissa koko Eurooppa kylpi helleaallon syleilyssä.


Pääsihän siitä sitten tauoilla nauttimaan.


Jotkut kurssilaiset valittivat ruuan tasosta, mutta itselleni se kelpasi oikeinkin hyvin. Ei nyt ehkä taannoisen Italia-kurssin tasoista, mutta hei - maassa maan tavalla.


Sveitsissä samalla kampusalueella hoidettiin mitä ilmeisimmin myös tuotantoeläimet, joskin nämä taisivat olla klinikan omia lemmikkejä.


Käytännön harjoituksissa käytiin läpi hätäpäivystystoimenpiteitä, kuten trakeostomiaa, rintaonteloimun asennusta ja verisuoniyhteyden saamista shokkipotilaalla. Kirurgian osalta käsiteltiin mm. torsioleikkauksia, vierasesineleikkauksia ja pernan poistoja. Lisäksi meillä oli erillinen elvytysharjoitus, jossa simuloitiin rytmihäiriöistä ja sitten sydänpysähdyksestä kärsineen potilaan elvytystilanne.


Yhtenä iltana pääsimme tutustumaan Bernin yliopistolliseen eläinsairaalaan, josta löytyi mm. hienot dialyysilaitteet munuaispotilaille. Tällaisia ei siis Suomessa toistaiseksi ole.


Teho-osastolla hyödynnettiin keskoskaappeja kissojen happikaappeina.


Yleisilmeeltään sairaala oli hyvin neutraali, harmaa ja moderni. Seinät olivat käsittelemätöntä betonia. En voinut olla pohtimatta, miten noista mahtaa saada eritetahrat irti.


Kissoille oli oma odotushuoneensa, kuten jokaiselta klinikalta mielestäni kuuluisikin.

Kurssi oli jälleen kaikkinensa varsin hyödyllinen kokemus. Paljon tuli toki tuttuakin asiaa, mutta paljon sieltä tarttui uutta hyödyllistäkin matkaan. Jatkokurssi tulee varmasti myös jossakin vaiheessa suoritettua - tai tarkoitus ainakin olisi.

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa tosi mielenkiintoiselta! :) Ihana kun jaksat ja tahdot lähteä laajentamaan tietotaitoasi ulkomaille asti, etenkin näin aktiivisesti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävisin paljon enemmänkin, jos varat riittäisivät :P Kovasti olisi kaikkea mielenkiintoista tarjolla.

      Poista