sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Väliaikavuodatusta


Takana on nyt ensimmäisen Saaren jakson viimeinenkin viikko, jee! Ohjelmaan kuului tilakäyntien ohella terveydenhuoltokäynnin tekemisen harjoittelua navetassa sekä sikojen yleistutkimuksen, verinäytteenoton ja gynekologian (rektalisoinnin, vaginoskopian ja ultraäänitutkimuksen) harjoittelua. Lisäksi päivystin yhden yön, jona emme nähneet potilaista vilaustakaan.


Viikon mukavimpiin hetkiin kuuluivat olkikasojen alle kaivautuneiden, tyytyväisten sikojen ihastelu, O:n kanssa vietetty aamuhetki hänen kuskatessaan minua yhtenä aamuna sekä erään pikkupaikkakunnan huoltoasemalla nautiskeltu lounas perjantaina. Tylsempiin juttuihin kuuluivat aikaiset herätykset, pitkät ajomatkat Mäntsälään ja takaisin, potilaattomat päivät, jokailtainen eväiden pakkaus ja navettavaatteissa hiihtely.


Alkuviikosta otin itseäni niskasta kiinni ja aloin kertailla jälleen lehmäsairauksia, mutta hupsista keikkaa, kun posti kiikuttikin odotettua nopeammin luokseni paketin toinen toistaan mielenkiintoisempia pieneläinkirjoja, niin kuinkas siinä sitten kävikään...Utu omi laatikon ja minä kirjat.

Olen nyt ottanut tämän vuoden tavoitteikseni saavuttaa pieneläinpuolesta kertaamalla ja uutta oppimalla sellaisen tietotason, että kehtaan lähteä ensi kesänä praktiikkaan. En yritä kiivetä perse edellä puuhun, vaan aloitan näistä lyhyistä, helppolukuisista teoksista ja koitan luoda niillä itselleni hyvän tietopohjan. Paksumpia sisätautiopin raamatuita voin sitten lukea keväällä ja käyttää hakuteoksina, kun uhkaa mennä sormi suuhun.


Hevosia ja tuotantoeläimiä luen ainakin sen verran, että pärjään niidenkin kanssa. Saarella mulle heräsi ajoittain hyvinkin vahvana sellainen tunne, että mikäli jostakin olosuhteiden pakosta päätyisin kunnaneläinlääkäriksi, niin aika kauaksi mun unelmatyönkuvasta oltaisiin silloin tultu. Pieneläinpuolen ajattelukin taas saa jotakin sykähtämään sydänalan kohdalla. Kauanko mun vielä kuuluu taistella sitä paloa vastaan?

Tällä hetkellä tunnen koirien ohella erityistä kiinnostusta etenkin kissoja ja eksoja kohtaan. Olen jopa alkanut harkita kissoihin erikoistumista tai ainakin jokusen kissakurssin käymistä. Kukapa olisi uskonut? Eksot ovat olleet sydäntäni lähellä aina, mutta opintojeni myötä ne ovat väkisinkin jääneet paitsioon, kun eihän niistä täällä oikein puhuta, eikä niitä näe. Ainoan poikkeuksen tekevät kanit, joista olenkin nyt viime aikoina jälleen innostunut. Mullahan on taustalla varsin vankka kanihistoria, joten mikään ennenkuulumaton juttu tämä ei toisaalta ole.Ei siis ole kyse siitä, ettenkö tykkäisi myös tuotantoeläimistä. Kyllähän ne lehmät ja etenkin pienet vasikat aivan ihania ovat, eikä sioissakaan mitään vikaa ole. Mutta pieneläimet ovat vain mulle itselleni se juttu - niiiin paljon läheisempi kuin tuo tuotantoeläinpuoli, etten oikein näe, miten sitä kuilua enää tässä vaiheessa kurottaisiin kiinni. Ehkä, jos olisin viettänyt kaikki kesäni maaseudulla, työskennellyt siementäjänä, lomittaja tai jotakin...? En tiedä.

Musta tuntuu, että mulla tämä kontrasti tuotanto- ja pieneläinten välillä on aika paljon suurempi kuin monella kurssikaverillani. Suurin osa vuosikurssistamme taitaa suunnata nimenomaan kuntaan, joten edustan siinä mielessä vähemmistöä. Omasta klinikkaryhmästänikin taidan olla kaikkein eniten pieneläimiin kallellaan: yhdestä tulee ainakin huippu lehmäpraktikko, yhdestä huippu hevoslääkäri ja kolme taitaa vielä punniskella vaihtoehtojaan.

Yritän kuitenkin vielä psyykata itseäni olemaan sulkematta mitään ovia tässä vaiheessa. Katsotaan nyt nämä kortit vielä loppuun ja tehdään lopullisia päätöksiä vasta hiukan myöhemmin. Oli vain pakko päästä tuulettamaan tämänhetkisiä ajatuksiani siltä varalta, että ne muuttuvatkin tässä matkan varrella vielä radikaalisti.

Voinpa sitten käydä täällä taivastelemassa näitä tämänhetkisiä haaveitani! ;)

6 kommenttia:

 1. raamattu -> raamattuja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla itse asiassa luki ensin noin, mutta vaihdoin sen pois, koska se kuulosti mun suuhuni niin tönköltä, kun kirjoitan kuitenkin aika puhekielisesti :D Tää on varmaan joku murrejuttu, pahoitteluni :D

   Poista
 2. Vietkö kotiin käytetyt navettavaatteet vai säilytätkö niitä tilalla? Miten peset jotkut isot haalaritkin, menevätkö ne normipesukoneeseen? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säilytys ja pesu onnistuvat molemmat Saarella, eli kotiin ei tarvitse tuoda :) Mutta kyllä haalareita useammat kerrallaan koneeseen mahtuu, ei ne niin isoja ole :P

   Poista
 3. Voi älä taistele tuulimyllyjä vastaan! Mieti nyt, kuinka pitkän tien olet jo tullut siitä kun aloitin Gallen kanssa seurustelun :) Sä vaikutat just sellaselta oikeesti asioista kiinnostuneelta ihmiseltä, kenen huomaan mielelläni antaisin lemmikkini. Ilman että tarvitsisi itse valvoa tilannetta ja epäillä että tuleeko se hoidettua kunnolla (joka on valitettava tilanne monen kunnan-ell kanssa, joille pienet tuntuu monelle olevan välttämätön paha, ja vähänkin vaivaa vaativat tapaukset ohjataan klinikalle. Siinä onkin sitten kiva maksaa kahdelle instanssille, kun olisi voinut suoraan käyttää klinikan palveluja ilman kääntymistä kunnallisella..).

  Jos mielenkiinnot on pieneläinten puolella, niin ota ilo irti ja panosta nyt kun motivaatio on huipussaan! Sä kerkeet vaihtaa vielä monta kertaa lehmäpuolelle myöhemmin jos se alkaa yllättäen kiehtoa:) Tsemppiä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, tää oli kyllä ehkä ihanin kommentti ikinä :) Tuntuu kivalta kuulla, että musta välittyy tuollainen kuva :) Aion kyllä ottaa ilon irti, kiitos sinulle kovasti <3

   Poista