lauantai 4. toukokuuta 2013

Cat fountain


En tiedä muistaako kukaan enää, miten aikoja sitten lupasin kertoilla meille saapuneesta kissojen "ylellisyystuotteesta" nro 2. Ensimmäinenhän oli Modkat-vessa, joka on osoittautunut täysin hintansa veroiseksi hankinnaksi. Tämä toinen sijoitus on nimeltään CatIt Fresh & Clear -kissanlähde. Mistään suuresta sijoituksesta ei tosin tällä kertaa ole kyse, sillä muovikulholla ja pumpulla oli hintaa vain vajaa 25 euroa. Edullisen hinnan lisäksi meitä veti puoleensa laitteen keittiöömme sopiva limenvihreä väri, hiljaiseksi kehuttu ääni ja muutenkin hyvät arvostelut Zooplussan sivuilla. 

Miksi sitten koin ylipäätään tarpeelliseksi hankkia kissanlähteen? No, kissat kärsivät niin yleisesti erilaisista munuais- ja virtsatiesairauksista, että tällainen sijoitus oli oikeinkin järkevä rotuvalintamme huomioonottaen. Itämaiset kun kuuluvat olevan hyvin edustettuina munuaisvikaisten kissojen joukossa.

Itse uskon, että ruokinnalla voi ennaltaehkäistä erilaisia virtsavaivoja hyvinkin pitkälle ja tähänastinen lisuriaiheeseeni perehtyminen tukee käsitystäni entisestään. Nappularuokavaliolla on helppo saada kissan virtsan pH vääränlaiseksi sekä edistää kissan kuivumista, niin että virtsa väkevöityy virtsarakossa ja edesauttaa näin virtsakiteiden ja -kivien syntymistä. Kissa on alunperin kotoisin kuivilta alueilta ja on tottunut saamaan tarvitsemansa veden pääasiassa saaliseläintensä mukana. Janon tunne on kissalla selkeästi heikompi kuin vaikkapa koiralla ja onpa joku luennoitsija joskus väittänyt, että kissa ei edes kykenisi näkemään liikkumatonta veden pintaa kupissa, koska on tottunut etsimään virtaavia veden lähteitä. Niinpä kissanlähteen hankinta tuntui monelta kantilta hyvin perustellulta.En onnistunut vangitsemaan kuviin lähteen oikeaa väriä keltaisesta tekovalosta johtuen - oikeasti se on siis hieman vihreämpi, mutta aika vaalea joka tapauksessa. Ääntä siitä lähtee, niin että sen selvästi erottaa esimerkiksi tänne olohuoneeseen. Ehkä alla kaikuva ja tärisevä kaapisto ei ole laitteelle paras mahdollinen alusta, mutta tuntui luontevimmalta sijoittaa lähde kissojen ruokailupisteen yhteyteen ja pois riehuntaleikkien alta. Onneksi varastoistani sattui löytymään juuri sopivan kokoinen ja värinen patalappu, jonka sijoitin lähteen alle äänieristeeksi. Ei se kaikkea ääntä vaimenna, mutta auttaa ainakin hieman. Yöksi olemme silti päätyneet kytkemään lähteen pois päältä.
 

Postauksen viivästyminen ennakoitua pidemmälle johtuu kuitenkin siitä, että kuvia lähteen käytöstä oli yllättävän vaikea saada. Paljolle käytölle se on päässyt lähinnä Utun sairastumisien aikana. Toki olemme saaneet todistaa kissojen lipsuttelevan siitä satunnaisesti, mutta selvästi suosituin on edelleen lattialla sijaitseva koirien kuppi, jota olisin itse kuvitellut kissojen karsastavan. Saa toki olla iloinen siitä, että kosteasta ruokavaliostaan huolimatta kissamme myös juovat - Joda yllättävänkin paljon.

Kissanlähde tuotti kuitenkin kieltämättä pettymyksen. Olin toivonut, että se veisi juomisen ihan uusiin sfääreihin. Ehkä vika piilee siinä, että vettä tulee kuitenkin vaihdettua useammin kuppeihin kuin suhteellisen painavaan kolmen litran lähteeseen lähteeseen tai ehkä siitä on ikävä juoda ja vesiputousmalli toimisi paremmin? Tai ehkä lähteet eivät vain ole meidän kissojamme varten - eiväthän ne ole koskaan edes tottuneet juomaan kraanasta. Sääli kuitenkin, kun se tuossa jo kerran seisoo ja pörisee.


Löytyykö teiltä kissanomistajalukijoilta kokemuksia kissanlähteistä? Positiivisia, negatiivisia? Erityisen mielelläni kuulisin, jos jollakulla jokin tietty malli - esimerkiksi vesiputousta jäljittelevä - on toiminut tätä paremmin.

Itse nimittäin vielä arvon, lahjoittaako tämän lähteen eteenpäin, kokeillako jotakin toista, siirtääkö tämän lattialle koirienkin saataville kaatumisriskeistä piittaamatta vai pitääkö sen kuitenkin kissojen varavaihtoehtona.

26 kommenttia:

 1. Moikka!

  Kissat eivät yleensä tykkää juoda samassa paikassa kuin missä syövät eli suosittelisin kokeilemaan vielä jossain toisessa paikassa. Meillä on kotona tällainen http://www.zooplus.fi/shop/kissat/kupit/vesiautomaatit/198930 . Kaikilla kodin kolmella kissalla on vähän erilaiset juomamieltymykset ja käytännössä vain yksi kissoista juo mieluiten tuosta. Siksi olenkin päätynyt sirottelemaan erilaisia vesikippoja eri puolelle asuntoa. Tuo meidän automaatti on mielestäni turhan hankala puhdistettava, että seuraavaksi harkitsisin itse toisenlaista mallia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mä itse asiassa siirsinkin tuon jo lattiatasoon ja siinä samassa muistin vielä yhden syyn, miksi en siihen aiemmin päätynyt: meillä on täällä tosi huonosti pistorasioita saatavilla. Keittiössä ei lattiantasossa yhtäkään. Mutta katsotaan, miten käy. Toistaiseksi ei ainakaan ole vielä kelvannut :( Meidän lähde on kyllä helppo puhdistaa - pitäisi vain ottaa useammin tavaksi!

   Poista
 2. Harmi, ettei lähde ollut hitti. Kissat saattaa myös olla hitaasti lämpeneviä. Meillä Pulla otti käyttöön ostamani kissanpedin vuoden tyhjillään olon jälkeen.. Ehkä huomaat joku päivä, että lähteestä onkin tullut paras juttu ikinä ;)

  Itselläni ei ole tuollaista lähdettä, mutta voin kertoa meidän juomajärjestelyistä. Pullalla on makuuhuoneen seinällä kolme seinähyllyä, joista kahdessa on upotettu metallikupit. Ylimmällä useimmiten ruoka ja alemmassa vesi. Koiran ruokakupit sitten onkin olohuoneessa. Aika harvoin näkee, että Pulla juo, mutta miltein aina menee samalla kaavalla: Ensin tassulla pitää hämmentää vettä, sitten tassusta imetään kaikki pisarat. Tämä pitää tehdä vähintään kerran, ennen kun voi vettä juoda kupista.. :)

  Laatikolla huomaa myös merkittävästi eron raakaruokinnan teollisen ruokinnan välillä, pissamäärät on paljon pienempiä ainakin meillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho! Joo, tuntuu, että kissat ainakin ruokien suhteen aprikoivat ensin, että mahtaako niistä löytyä myrkkyä, kun ei heti kelpaa ;) Hei toi seinähylly-systeemi kuulostaa hienolta! Oon itsekin katsellut kaikkia vastaavia järjestelyitä kuola valuen. Ehkä sitten omaan asuntoon... :) Ei sulla satu olemaan kuvaa tuosta?

   Poista
  2. Itseasiassa on kuvia, laitoin ne näkyville tohon osoitteeseen. Sieltä löytyy myös tuunattu Malm-lipasto :) http://sdrv.ms/179iinB

   Poista
  3. Oooi mikä kissaseinä <3 Saadapa itsekin tuollainen! Nerokas idea tuo kupin upottamminen hyllyyn! Kiitos paljon kuvista :) Ja loistava tuo Malm-tuuninki myös! Tuli sellainen dejavu - oisinko nähnyt Ikea Hackersissa juuri tuon teidän tai vastaavan tuunauksen...?

   Poista
 3. Meillä yritettiin sitä kissafooruimeilla jaeltavaa kikkaa, että vesikippoja pitää piilotella useita ympäri asuntoa. Noh, kissat eivät varmasti kertaakaan juoneet niistä tai omastaan - vain koiran kuppi kelpaa. Siispä meillä on pikkukipot poistettu, kun tuo Pusun kattilan kokoinen kulho on se paras. Molemmat kissat rakastavat siinä etutassuilla polskimista ja samalla sitä vettä tulee juotuakin. :) Välillä vain koko kupin ympärys lainehtii noiden seistessä kipossa kahdella tassulla, jolloin vesi ylettyy kissoja kainaloihin saakka... Meidän katit eivät nimittäin tiedä, etteivät kissat pidä vedestä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, mikä noissa koirankupeissa oikein viehättää? :D Meilläkin on sentään kolme vesipistettä, mutta koirankuppi on se lemppari... Jänniä vesipetoja teillä, meidän herrasväki varoo kyllä tarkkaan tassujaan vedeltä, tosin kylppäriin tullaan silti mielellään suihkuseuraksi - siis hyllyyn tai pesukoneen päälle istumaan ja ihmettelemään :D

   Poista
  2. Suihkuseuralta ei voi välttyä meilläkään. Muuten kissat ovat melko hiljaisia, mutta voi elämä sitä sydänjuuria myöten loukkaantunutta maukumista, jos joku menee suihkuun ilman niitä. :D Niin vesipetoja eivät kuitenkaan ole, että ihan suihkun alla tulisivat, kyttäävät vain suihkuverhon ali tippuvia vesipisaroita. :D

   Poista
  3. Joo ja suihkuverho on ihan huikea leikkikalu muutenkin - ai mitä salahyökkäyksiä sen takaa (ja läpi) voikaan tehdä! Ihan kauheeta on myös koirilla, jos kissat pääsee kylppäriin suihkun aikana, mutta he eivät :D

   Poista
 4. Nytpä kysäisen kun tuli niin sopivaan kohtaan tämä aihe! Eli miten paha juttu maito on kissalle? Meidän kissa rrrrakastaa maitoa, ja kun se kuulee maitopurkkia avattavan, se ryntää paikalle vaatimaan kovaäänisesti omaa osuuttaan. Olen antanut sen juoda, koska sille ei ole tullut mitään laktoosi-intoleranssin oireita - ei siis ripulia, vatsanpörinää, ilmavaivoja eikä se näytä kärsivän siitä muutenkaan millään tavalla (tosin sen mahan on kyllä tosi kestävä muutenkin, ei mitään oireita vaikka ruokamerkki vaihtuisi lennosta). Määrä on tosi pientä, hetken lipittää kerrallaan ja kerran pari päivässä. Olen ajatellut myös, että juuri tuon kissojen vähäisen juomisen takia on hyvä että se juo edes jotain. Ja maito tosiaan on rasvatonta jos sillä on jotain merkitystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laktoosihan tuossa maidossa se pahin on ja tuntuu, että nykymaito on kaikkien käsittelyiden jälkeen aika kaukana siitä lehmänmaidosta, jota maalaiskissat ovat tiloilla aikanaan tottuneet juomaan :) Kannattaa huomata, että kissan vatsanväänteitä ei ole aina helppo huomata. Ymmärtääkseni ne kaikki ovat kuitenkin laktoosi-intolerantikoita, eli eivät tuota laktaasientsyymiä. Jos siis maitoa haluaa juottaa, valitsisin ehdottomasti laktoosittoman vaihtoehdon. Olen samaa mieltä kyllä siitä, että hyvähän sen kissan on edes jotakin juoda. Yksi vaihtoehto voisi olla lihaliemellä tai vaikka kermatilkalla maustettu vesi, jos normitavara ei tahdo upota :)

   Poista
 5. Heh, näitä oon katellut sillä silmällä joskus, mutta etenkin nyt koiran tultua taloon pojat juo innolla sen vesikupista. Mutta tuo Modkat...tahtoo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis mikä noissa koirankupeissa oikeasti on? :D Karvat, kuola? Herkkuaromi vai tarpeeksi iso saavi?

   Poista
 6. Meillä taasen kissa juo lasista, ei kelpaa kippo,eikä kuppi,mut normilasi tai oikeastaan mieluiten tuoppi pöydällä, siellä onkin sitten mukavaa uittaa käpälää, ja siitä kauttaa nuoleskella... Tuoppi onkin pakko olla sijoitettuna tiskipöydälle,kun sen ympärystä yleensä aika hyvin lainehtiin neidin tassujen ravistelusta... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin kissat tekee muuten tuota, että jos yöpöydällä on vaikka puolen litran tuoppi, niin siitä juoda lipsutellaan innolla! Tuota käpälätemppua en ole kyllä nähnyt, kuulostaa hauskalta :D

   Poista
 7. meidän koiran saa juomaan kun laittaa tipan kermaa vesikippoon. Pitää sitten vahtia ettei ihan överiksi mene. Eipä tuo ole kuitenkaan ollut kokoaikaisratkaisu vaan lähinnä kuumina kesäpäivinä ennen tai jälkeen lenkin/autoreissun. En tiedä toimisiko kissallakin silloin tällöin käytettynä. Olisi mielenkiintoista tietää kyllä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että voisi hyvinkin toimia, näiden kanssa saa joskus olla aika ovela :) Kunhan katsoo, että olisi mieluiten laktoositon vaihtoehto kyseessä.

   Poista
 8. Mä olin kuullut tosta koirankuppijutusta ja ostin vesikupeiksi isot kupit. Sitten tuli vesivahinko parkettiin ja nyt kissan vesikupit on kylppärissä. Ainakin se lelujaan niissä pesee. Mä laitan märkiksen ja lihan sekaan aina paljon vettä, jolloin kissa juo sen ensin ja sitten ruoat. Vesiautomaatti olisi kiva, mutta kylppärissä on tosi niukasti pistorasioita. Toisaalta olen kuullut myös huonoja kokemuksia niistä, joten en ole viitsinyt ostaa meille nurkkiin pyörimään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts, toi vesivahinko on kyllä pahin painajaisista :/ Meilläkin täällä laminaattilattiat. Toi on kyllä hyvä tapa myös lisätä kissujen vedensaantia, kiitos tämän jakamisesta :)

   Poista
  2. Jos se tosiaan kiinnostaa niin vinkkinä: Ikeasta saa semmosia pieniä neliömuotoisia kippoja joilla on tosi korkeat reunat. Sinne kun lorauttaa puoli desiä lempisapuskan sekaan niin tulee kanakeitto :D
   Onko laminaatti turvallisempi kuin parketti jos tulee vettä? Ei ole itsellä ollut niin en tiedä. Eikö siinäkin voi mennä vettä koloihin?

   Poista
  3. Haha, kanakeitto toi hyviä mielikuvia :D Oon antanut itseni ymmärtää, että laminaatti ottaa jotakuinkin yhtä herkästi itseensä vedestä kuin parketti, mutta jälkimmäinen taitaa olla kalliimpaa? Anyhow, eipä tekisi tämän vuokra-asunnon lattioita mieli pilata millään vedenpaisumuksella :)

   Poista
 9. Kissat ovat yksilöitä. Toiset tykkäävät pitkään seisseistä vesipisteistä (kuten vesilasit), toiset taas virtaavasta vedestä. Monet kissat tykkäävät laakeista kupeista (meillä esimerkiksi noin 5 litrainen laatikko...), joissa viikset eivät osu reunoihin. Piripintaan täytetyt ovat monesti kissoja kiinnostavia. Yksi omista kissoistani tykkää lämpimästä vedestä! Juo kädestäkin lämmintä vettä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on, tosin tuossa virtaavan veden etsimisessä lienee joku evolutiivinen elementti mukana :) Ei auta kuin testailla, mistä omat tykkäisivät.

   Poista
 10. Pakko kommentoida vaikka vanha blogiteksti onkin; meillä on Lucky Kitty juoma-automaatti, ja se on kyllä kasvattanut runsaasti kissojen juomista. Siis tuollainen: http://www.zooplus.fi/shop/kissat/kupit/vesiautomaatit/171114 En halunnut missään nimessä muovista, koska sellainen voi aiheuttaa mm. aknea kissoille. Löysin tuon käytettynä tosi halvalla, ja on ollut kyllä hyvä. Paikka on myös se mikä kissojen kanssa merkkaa ja paljon, meillä on juoma-automaatti olohuoneessa. Parkettilattioiden vuoksi vähän rumasti matalassa muovikaukalossa, eipähän tarvitse pelätä pientä läikyttelyä. :)

  Olipa kiva löytää näin mukava blogi, todella kauniita kissoja ja koiria sinulla! Sheltti on ollut myös oma haaveeni koiraksi, meidän perheessä tällä hetkellä vain 5 kissaa, ehkä se koirakin joku kaunis päivä vielä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti vinkistä! Aina toisinaan pohdin sijoittaako vielä erimalliseen lähteeseen, kun tuo on tosiaan poistunut käytöstä. Ei saavuttanut suurta suosiota seisoipa sitten missä päin kämppää tahansa. Pojat tuntuvat mieluiten käyvän lipittelemässä laakeista koirankupeista - tosin suurin osa nesteestä tulee varmasti raakaruuan mukana. Mutta siltihän näiden eteen haluaisi tehdä kaikkensa, joten houkutus on kyllä olemassa ;)

   Kiitos kivasta kommentistasi ja tervetuloa seuraamaan! Viisi kissaa on kyllä jo melkoinen lauma! :)

   Poista