torstai 11. elokuuta 2011

Sisustuskuumeilua

Voi ryönä, mulla on kauhea sisustus- ja muuttokuume.  Se tuntuu iskevän joka syksy. Uudistuksen tarve. Mitään realistista mahdollisuutta saada kämppätarjousta - ainakaan ennen joulua - ei kuitenkaan taida nyt olla. Täytyy siis tyytyä haaveiluun ja kenties nykyisen uudistamiseen.

Oon hiukan kyllästynyt olohuoneeni keltaiseen väriin, koska jo ala-asteaikainen huoneeni oli omasta toiveestani johtuen keltainen (silloinen lempiväri) ja esim. keltainen vuodesohvani ja mattoni ovat noiden aikojen perua. Olen onnistunut pitämään vaalean sohvan oikeilla käsittelyaineilla yllättävän puhtaana, mutta kyllä siinä pikku hiljaa alkavat elon (ja kahden koiran) merkit näkyä, eikä vuodemekanismikaan enää palvele priimasti.

Niinpä olenkin alkanut haaveilla hiukan neutraalimman värisestä sohvasta ja muistakin olohuoneen kalusteista, joita voisi sitten koriste-esineillä ja tekstiileillä piristää kulloisenkin sesongin tai fiiliksen mukaan. Ihailen minimalistista sisustustyyliä, mutta musta ei kyllä olisi elämään täysin valkoisessa, mustavalkoisessa tai harmaassa kodissa - tarvitsen hiukan väriterapiaa niin kotiini kuin pukeutumiseenikin ;) Valkoinen ja muut vaaleat sävyt ovat koiraperheessä muutenkin aika no-no, mutta mustan ja tummanruskean väliltä en ole vielä osannut valita. 

Kumpi olisi kodikkaampi? 
Kumpaa olisi helpompi yhdistää muihin väreihin (luultavasti lähinnä pinkki, lime, taivaansininen, turkoosi ja jouluna punainen - mahdollisesti valkoisella ja harmaalla tehostettuna)?

Ihan täydellistä esikuvaa en löytänyt, mutta joitakin inspiraatiokuvia sentään.

Ihana!
Värit kohdillaan: limellä olisi munkin tarkoitus aloittaa ja tuon tyyppistä mattoa olen miettinyt - muuten ei jotenkin iske. Liikaa mustaa?

Tämä kuva miellytti lähinnä noiden kynttilöiden takia





 
Ihanan kotoista ja nuo tyynyt - rakkautta! Samoin värillinen seinä olisi ihana, mutta sitä saanen odottaa...

Voi pinkki, miten se aina iskeekin silmään... ja divaanisohva, sellainen sen pitäisi olla, mieluiten vielä vuodesohva!

Osaako kukaan neuvoa mitään hyvää sivustoa, mistä löytäisi sisustuskuvia selailtavaksi? Entä onko korkeanukkainen matto (kuvat 1 ja 2) ihan toivoton eläinkodissa? Mitenkäs sohvamateriaalit, tarttuuko johonkin kangastyyppiin pahasti karvoja?


PS. T tulee tänään kyläilemään - jee, pennut saa riehua ja jee, lento edessä huomenna, jos vain pilvet suostuvat nousemaan n. 1000 450m siihen mennessä (apua)! Jos en siis enää tämän jälkeen palaa päivittelemään, niin arvaatte miten on käynyt... Älkää muistelko pahalla! :D 

20 kommenttia:

  1. Hei!

    Kiitos kiinnostavasta blogista! Minustakin piti tulla eläinlääkäri... muttei sitten tullutkaan :-). Kirjoituksiasi on kuitenkin kiva seurata, opiskelu- ja shelttijuttuja. Meilläkin on shelttejä monin kappalein.

    Ihana, punainen, pitkänukkainen joulumattomme Laura Ashleyn putiikista, selvisi ekana joulunaan tasan kaksi päivää ilman vaurioita.
    Sen jälkeen 3 sheltin käsi(hampi)työharrastus sai ylivallan, ja lankoja nypittiin oikein porukalla.

    Nyt kolme sesonkia käytössä olleena, matto on jo aika arkisen oloinen :-). Samaisessa matossa oli jokaisen hapsulangan ympärille "kiedottuna" hieman hohtavaa lankaa. Hohtolanka on irtosi pohjavillan tavoin matosta, ja sitä sai lakaista nurkista ihan kuin koirankarvaa konsanaan. Nurkissa on joulun aikaan soopelin, merlen, trikin ja maton höytyviä lakaistavana.

    Testien perusteella emme voi myöskään suositella sohvakankaita, joista pystyy nypertämään ja vetämään irti yksittäisiä lankoja/kuteita.

    loppukesänterkuin, Käsi(hampi)työtä harrastavat sheltit ja emäntä

    VastaaPoista
  2. Haha, ihana kertomus :D Voin sieluni silmin tämän jälkeen nähdä Taikkiksenkin repimässä maton nukkaa tai sohvan lankoja oikein hartiavoimin ;) Täytyy varmaan ostaa ainakin joku edullisenpuoleinen matto kokeeksi, jos en pysty vastustamaan kiusausta. Tosin vielä se saa odottaa pahimman pentuvaiheen väistymistä :) Rapsutuksia kovasti sinnekin päin shelttisille!

    VastaaPoista
  3. Mustaanhan nyt sopii mikä vain, mutta suklaanruskean kanssa vaaleanpunainen, lime tai turkoosi ovat aivan mahtavia yhdistelmiä!

    Pitkänukkaisesta matosta eräs kaveri varoitteli, kuulemma oli hänen ranskanbulldogin kanssa ihan mahdoton yhdistelmä. Saa nähdä, kuinka meillä käy kun varastosta noudetaan olohuoneen matto takaisin. Matolla ei ole ikää kuin pari kuukautta, joten harmittaisi kyllä, jos sen joku riiviö päättäisi kaljuksi nyppiä..

    Itse olen tykkäillyt katsoa sisustuskuvia täältä
    http://www.booli.se/inspiration/

    Innolla luen kuitenkin tätä sun kommenttiboksia, jos löytäisin vaikka itsekin uusia sivuja. :)

    VastaaPoista
  4. Heips!

    Blogiasi on kiva lueskella! :) Itsekkin eläinlääkkiksestä haaveilin mut täältä Lapista on itselle liian iso askel muuttaa moneksi vuodeksi sinne etelään, niinpä opiskelin eläintenhoitajaksi ja koirahierojaksi ja ainakin vielä olen ollut tyytyväinen! :D

    Meidän taloudessamme on puolivuotias bortsutyttö ja meillä on pitkänukkaiset harmaat matot, ihan upouudet silloin kun pentu tuli kotiin.. Jo ensimmäisenä päivänä Peppi tekaisi isot ja todella löysät ripulit toiselle matolle, joka oli aika kiva sitten pestä kun tuntui että matto imee kaiken :D Sen sattumuksen jälkeen matot ovat kärsineet aika paljon ja monien pesujen jälkeen ovat kyllä yhä ihanan pehmeitä, mutta nukka on mennyt hamppumaiseksi ja ennen niin ihanan hopeanhohtoiset matot ovat nykyään vain harmaat. :D
    Joten jos haluat kokeilla, osta ensin vain joku pienikokoinen matto ja vasta kun pentuaika on ohi niin ehkä matto selviää hengissä ;)

    VastaaPoista
  5. Kyllä tätä blogia on ilo lukea.
    Pitkänukkaisia mattoja minäkin mietin pitkään ja epäröin kovasti. Ensimmäinen hankittiin tyttären huoneeseen, jossa vanhempi shelttimme parturoi halkaisijaltaan 10 cm alueen puhtaaksi :(, ok oli nuori neiti silloin, ei enää vanhempana ole samaa harrastanut.
    Hankimme sitten pitkänukkaisia mattoja uhkarohkeasti lisää. Makuuhuoneessa nukka on paksua, sileäpintaista lankaa. Se onkin sitten viehättänyt tällä hetkellä 10 kk ikäistä shelttineitoamme. Olen keräillyt lankoja talteen, sillä pohja on tuossa matossa sellainen, että saan varmaan virkkuukoukulla palautettua langat paikoilleen... kunhan saan aikaiseksi. Olo- ja takkahuoneessa on mielestäni tosi ihanat, laadukkaat lankamatot. Vähän pelotti niitä laittaa lattialle, mutta molemmat koirat ovat arvostaneet onneksi näitä mattoja. Ne ovat kestäneet hyvin koirien piehtaroinnin ja siinä samalla tapahtuvan raapimisen.
    Loppupäätelmä: yhtään ei tiedä... sinullakin Taika on nuori koira, tässä vaiheessa kiinnostunut kaikesta.
    Noita pitkänukkaisia mattojahan on olemassa aika pieniäkin, edullisesti. Kannattaisko sellaisella koittaa ennen ison, kalliin maton hankkimista, kuinka käy... jos käy hyvin, meneehän se sit vaikka sängyn vieressä.

    VastaaPoista
  6. Mitä mieltä? :(
    http://viihde.fi.msn.com/galleria/gallery.aspx?cp-documentid=158430269

    VastaaPoista
  7. Kissataloudessa pidempinukkaista mattoa ei ole tuhottu, mutta karvat siitä ei kyllä lähde sitten millään. Vuosi sitten matto käväisi pesulassa ja yllätyin, että meidän matossa tosiaan olikin eri suuntaisia (tosin saman värisiä) ruutuja. Olin ihan unohtanut moisen detaljin kun matto muuttui tasaiseksi karvansekaiseksi massaksi imuroinnista huolimatta.

    VastaaPoista
  8. Kuulun ihmisryhmään, jonka mielestä tummanruskean yhdistäminen em. väreihin mustan sijaan on rikos ihmisyyttä ja yhteiskuntaa kohtaan! Hrrr.

    VastaaPoista
  9. Meillä on 3 pitkänukkaista mattoa villakoiramme kanssa ja kaikki ovat ihan täysissä voimissa, mitä nyt itse olen kaatanut kahvia ja mehua niille useammin kuin kerran (olen häslä :D). Peseminen ei ole mitenkään mukavaa kun imevät hirveästi vettä ja oltava tasainen pesu ja kuivatus, joten en suosittele ainakaan ihan pentuvaiheeseen, jossa koira saattaa pissata matolle. En sitten tiedä miten toimii koiran kanssa, josta irtoaa karvaa, onkohan karvaa vaikea saada irti? :o

    VastaaPoista
  10. Nea ota ihmeessä "pohjaväriksi" ruskea, se on kodikkaampi ja luo lämmöntuntua. Siihen on myös yllättävän helppo yhdistää kaikkia mainitsemiasi värejä :) kannattaa vaan kokeilla vaikka sisustusliikkeessa kantaa ruskean sohvan luokse jokin värikäs tyyny. Musta on mielestäni liian kylmä sisustukseen, kodin tulee olla lämpöinen, pehmeä ja kodikas. :)

    VastaaPoista
  11. Hei Nea! Pitää ihan kysäistä mistä kennelistä Taika on kotoisin, koitin silmäillä pennunhaku-kirjoitusta läpi, mutta ei osunut silmään. Onko tämä salaista tietoa? :)

    VastaaPoista
  12. Meillä on useampi pitkänukkainen matto, monessa värissäkin (harmaa, valkoinen, beige ja punainen). Taloudesta löytyy 7-vuotias coton de tuléar -narttu. Matot ovat tulleet viimeisten parin vuoden aikana, eivätkä ole vielä kertaakaan joutuneet tuhotöiden kohteeksi. Matot ovat kyllä koiran suosikkeja siinä mielessä, että tykkää kovasti kiehnätä ja maata niillä. Ei kuitenkaan revi lankoja. Karvojahan niihin jää, mutta cottonin valkoinen karva on sellaista, että se lähtee matosta kyllä tarpeeksi tehokkaalla imurilla pois.

    Eli riippuu vähän koirayksilöstä ja turkin laadusta, että onko pitkänukkainen matto kannattava hankinta koiratalouteen. :)

    Ja sohvapohdinnasta sen verran, että itse ostaisin tummanruskean. Sopii mielestäni kaikkien samojen kirkkaiden värien kanssa kuin mustakin, mutta miellyttää silmää paremmin, koska ei ole niin "voimakas" väri kuin musta on.

    VastaaPoista
  13. Kiitos kovasti kaikille kommenteista ja avusta! :) Sanottakoon yhteisesti, että vielä en siis tuollaista ihanaa mattoa olekaan hankkimassa, koska nuoremman neitosen sisäsiisteydessä on vielä toivomisen varaa, mutta sitten joskus toivottavasti :) Sohva olisi se ajankohtaisempi hankinta nyt.

    Marika: Juuri noin! Mustakin menisi, mutta ruskea on aivan ihana. Ja kiitos tuosta linkistä, vietin noiden kuvien parissa hetken jos toisenkin! Sääli, että hiukan köyhäksi jäi tämä inspiraatiosaittien linkkaus muuten, pitää siis vain itse yrittää jäljittää :)

    Henna: Oo, kuulostaa hyvältä kombolta :)Kyllähän tänne joskus pääsee, jos uudet haasteet alkavat houkutella. Kiitos vinkistä, täytyy kyllä varmasti aloittaa ensin jollain pikkumatolla :D Sen sortin sherrieri on tämä nuorempi sisko!

    Anonyymi: Kiitos, kiva kuulla :) Täytynee tosiaan aloittaa ensin pienestä matosta, sen verran rajua käsittelyä kuuluu matto poikineen saaneen :D Muutenkin on kyllä tarkoitus odottaa, että Taika on hiukan vanhempi.

    Anonyymi2: Ekana tulee mieleen, että mikähän tuolla koiralla on vikana, ei vaikuta terveeltä, kun kielikään ei pysy sisällä :( Ja todella lapsellista käytöstä ihmisiltä järjestää tuollaisia turhia tapahtumia imo...

    Krista: Oh, noes! Tuokin aspekti. Vaikuttaakohan maton materiaali kuinka paljon? Jämähtäisikö johonkin vähemmän?

    Kurnu: Hahahah :D Kuulut olevan kuitenkin vähemmistössä! Jos mä toteutan tän uhkakuvan, niin et sitten ehkä voi enää tulla käymään :(

    Anonyymi3: No villakoirien kanssa tosiaan pääsee karvan suhteen helpolla :) Ja vieläpä, jos ei ole tuhoavia luonteita, niin homma varmaan toimiikin :)

    Anonyymi4: Oon kyllä samaa mieltä tuosta! Oisin vaan saanut mustan sohvan yhdestä paikkaa halvalla, niin sillä aloin sitäkin punnitsemaan. Mutta kiitos, kun vahvistit mielipidettäni :)

    Anonyymi5: Juu, en ole sitä halunnut täällä tuoda ilmi, mutta jos erityisesti kiinnostaa, niin heitä maililla :)

    Sonja K: Joo, mäkin oon kuullut, että tuollaiset matot olisivat koirien makuualustoinakin suosittuja ja siinähän sitä karvaa sitten tarttuukin! Nyt jäin vaan miettimään, mikä merkitys on maton materiaalilla - onko mitään sellaista liukkaampaa, mikä ei niin "imisi" karvaa... Ja luultavasti tuohon ruskeaan sohvaan tulen kyllä päätymään. On se lämpimämpi väri kuitenkin ja tosiaan sopii noihin himottelemiini väreihin :)

    VastaaPoista
  14. Mulla on varmaan sisustussilmän tilalla puusilmä, kun mielestäni musta pyöreälinjainen nahkasohva on äärimmäisen lämmin ja kutsuva sisustuselementti :D
    Nahalle ääni myös helppohoitoisuudesta ja nätistä ikääntymisestä.

    Karvojen tarttuminen mattoon kannattaa kyllä ottaa huomioon. Varsinkin, kun sulla taitaa olla kirjava kattaus niitä karvoja. Oma musta matto on (varmasti) aivan täynnä mustaa koirankarvaa, mutta sitä ei onneksi erota :D Vähän osviittaa tekstiileihin jumittuvan karvan määrästä sain, kun pesin koiran käytössä olleen fleece-viltin ja kuivasin sen jälkeen rummussa. Sitä karvan määrää...

    VastaaPoista
  15. :D En oo mun (vapaa-ajan) kaveripiirissä. Enkä usko, että kukaan väittää mun kämppää kovin synkeäksi, vaikka täällä onkin paljon mustaa. ;) Tai no varmaan joku... Mutta mun mielestä mustan voi yhdistää mihin vaan, mutta ruskeaa yhdistäisin itse vain lämpimiin väreihin ja sävyihin. Mutta oonkin värivammainen muutenkin.

    VastaaPoista
  16. untu: Juu, nahkaakin oon miettinyt, mutta se taitaa olla vähän out of opiskelijan budjetti :/ Ja kun haluaisin sohvan olevan myös vuodesohva, niin sellaisia ei nahkaisina taida oikein löytyä...

    Ja juu, karvoja löytyy kyllä joka värisiä, eli ei kaikenvärisissä tekstiileissä näkyy karvoja :D Veikkaisin, että villamatot ovat pahimpia, mutta mitenkähän jotkin hiukan liukkaammat, tekokuituiset? Mietitään, mietitään...

    Kurnu: Totta, sul on kyllä ihanan värikäs kämppä :) En kuitenkaan ollut pistänyt merkille tota sun mustan värin käyttöä, eli ilmeisen hyvin miksailtu! Saas nyt nähdä, mihin tässä vielä päädytään :D Se sohva varmaan ratkaisee aika paljon, mistä ikinä löytyykään...

    VastaaPoista
  17. Vielä noista matoista. Meillä ainakin shelttien karvat lähtevät tosi helposti imuroimalla matoista. Kannattaa satsata laatuun, sit aikanaan kun maton hankit. En ole meidän mattojen materiaalia ajatellut, mutta muista kuin nukkamatoista olen äitini sanontaa siteerannut ja todennut osuvaksi: polypropeeni = pölyprobleema (-ja karvaprobleema) :)

    VastaaPoista
  18. Anonyymi: Haha, ihan loistava muistisääntö - kiitos! :D Täytyy ehdottomasti pitää korvan takana ;)

    VastaaPoista
  19. Totta, nahka on kallista :/ Nimim. Oli PAKKO saada musta nahkainen vuodesohva hintaan mihin hyvänsä (1500e...)

    Onneksi olin silloin töissä :D Ja onneksi piti maksaa ite vaan puolet.

    VastaaPoista
  20. untu: Hahah, jep, aika "dream on" -hinta mulle :D Josko kolmasosan tuosta sijoittais, niin sekin kirpaisee jo ihan tarpeeks :D

    VastaaPoista