tiistai 7. kesäkuuta 2011

Kesävitsauksia

Tällainen taulukko on pyörinyt Facebookissa koiraihmisten parissa tänään:





Sen verran tärkeästä asiasta on kyse, että halusin nostaa aiheen esille myös täällä. Kaikki varmaan periaatteen tasolla tietävät, että koiraa ei saa jättää kesäkuumalla autoon, mutta joskus saattaa herätä kiusaus kipaista ihan vain äkkiä jossakin, minne koira ei ole tervetullut.  Ikkunoiden raolleen jättämisestä on apua, muttei tarpeeksi. Lyhytkin piipahdus voi koitua kohtalokkaaksi. Ja vaikka lämpöhalvauksen mahdollisuuden tietääkin, niin jotenkin nuo lämpötilalukemat silti hätkähdyttävät. Olkaapa siis tarkkoina ja informoikaa muitakin! Lämpöhalvauksesta kärsivä koirahan pitää viilentää mahdollisimman nopeasti esimerkiksi viileän veden avulla, sille olisi hyvä juottaa vettä ja kuljettaa tarvittaessa eläinlääkäriin.

Kuva
Samaan syssyyn voisin ottaa esille toisen kesäisen vitsauksen - kyynpuremat. Työpaikallani hoidetaan näitä tällä hetkellä lähes päivittäin. Tieto siitä, että kyypakkausta ei nykytiedon valossa enää suositella annettavaksi koiralle tai muillekaan eläimille, ei tunnu vielä tavoittaneen kaikkia. Kyypakkauksen sisältämä kortisoni ei auta kyyn myrkkyä vastaan - päinvastoin se saattaa jopa aiheuttaa lisäongelmia. Kyyn myrkky on munuaistoksista ja kyypakkauksen vaikuttava aine metaboloituu niinikään munuaisten kautta. Kyypakkaus saattaa myös hetkellisesti parantaa koiran oloa niin, että se liikkuu enemmän, mikä edistää myrkyn leviämistä elimistöön. Oikeaoppinen kyynpureman hoito on koiran saattaminen lepoon ja nopea kuljetus eläinlääkäriin, jossa sille annetaan kipulääkettä, nesteytystä, vasta-ainetta ja joskus antibioottikuuri.

Kuva
Sen sijaan ampiaisten ja mehiläisten pistoihin kyypakkausta voidaan käyttää ja pistoskohdan kutinaa voidaan lievittää veteen sekoitetulla soodalla. Eläinlääkärikäynti on tarpeen, jos pistos osuu silmään tai hengitysteitä umpeen turvottavaan kohtaan.

Kuva
 Jutellaanpa nyt vielä punkeistakin, kun oikein vauhtiin päästiin. Punkkeja tai paremmin sanottuna puutiaisia, voi torjua erilaisilla apteekeissa ja eläintarvikeliikkeissä myytävillä tuotteilla, joista toisten teho on ehkä kyseenalaisempi kuin toisten. Osa apteekkituotteista ei myöskään varsinaisesti estä punkkien kiinnittymistä, vaan tappaa ihoon tunkeutuneet yksilöt, jotka putoavat sitten itsekseen pois.

Punkkeihin liittyvä ongelmahan on se, että ne saattavat kantaa erilaisia taudinaiheuttajia. Niinpä olisikin tärkeää tutkia koirat etenkin pitkässä heinikossa tehtyjen lenkkien jälkeen perusteellisesti - ja mieluiten tietysti joka ilta, ennen kuin punkit ehtivät kiinnittyä tai oksentaa taudinaiheuttajansa ihon alle. Parasitologiassa meille opetettiin, että punkkia ei päinvastaisista väitteistä huolimatta pysty koskaan poistamaan kokonaisena, vaan sen kärsä (ei siis välttämättä koko pää) jää aina ihon alle ja poistuu sieltä sitten myöhemmin. Ihonalainen kärsä saattaa tuntua pienenä näppynä. Pyörittävä liike ei ole punkkia irrotettaessa oleellinen - sen sijaan tärkeää on, että ötökkää ei puristeta pinseteillä tai sormilla niin, että se oksentaa taudinaiheuttajat eläimeen.

Punkin kärsä. Noiden väkästen vuoksi kärsä jää aina ihon sisään, vaikka kuinka yrittäisi pyöritellä. (Kuva)

Huh, tulipas raapusteltua hiukan enemmän kuin oli tarkoituskaan. Kertokaapa, onko kenenkään lukijan koira joutunut kyyn puremaksi? Joko ensimmäiset punkit on bongattu?


EDIT. Lisätty elektronimikroskooppikuva punkin kärsästä.

8 kommenttia:

  1. Kiitos kun kerrot näistä asioista, ne ovat minusta erittäin mielenkiintoisia ja tärkeitä tietää! Blogisi on aivan mahtava :)

    VastaaPoista
  2. Meillä on ollut toisella kissalla jo kaksi punkkia tämän kesän aikana. Samoin on ollut samalla kissalla myös ampiaisen pistos tassussa tänä kesänä... Eli paljon on saanut hoidella niitä taas öttiäisten takia =D

    Oli kiva että kerroit näistä asioista, itse en esim. tiennyt että ampiaisen pistoon voi laittaa veteen sekoitettua soodaa, että se helpottaisi oloa :)

    VastaaPoista
  3. Meidän koiralla on ollut punkkeja varmaan enemmän kuin koskaan tänä keväänä. Neljä siis muistaakseni bongattu, vaikka yleensä öttiäiset tarttuu vasta kesemmällä. Itsekin olen miettinyt tuota punkin poistamista - vaikka kuinka yrittää poistaa kokonaisena niin tuntuu että se kärsä on lähes poikkeuksetta jäänyt sinne. Kai tuosta pyörittämisliikkeestä on kuitenkin jotain hyötyä? Näin muuten kai Remediumin sivuilla jonkin uudenlaisen punkinpoistovälineen, jossa tuskin vedetään otusta ollenkaan vaan lähinnä vain pyöritetään. Toimiikohan vai onko sitten ihan huuhaata?

    VastaaPoista
  4. Kiitos infosta! Tosiaan moni uskoo kyytabletteihin jos kyy puree koiraa. Kenneli josta otimme koiramme pitäjä painotti, ettei tabletteja pidä antaa...

    Mukavaa kesää!!-Minna-

    VastaaPoista
  5. Mua kiinnostaisi kolmen chihun omistajana tietää, että onko teille tullut tällaisia minipieniä hoidettavaksi kyynpureman takia? Viikonloppuna metsälenkillä yksi kyy bongattiin ja aloin miettimään, että onkohan tuollaisella 2-3kg koiralla mitään mahdollisuuksia selvitä puremasta..? Kyy ei siis onneksi purrut, eikä punkkejakaan ole koirista löytynyt :)

    VastaaPoista
  6. Löyty jo iso punkkimöllykkä ennen vappua, sitte vilkkaasti punkkipantaa laitettiin päälle. Onneksi meijän koiralla tuntuu tehoavan tuo pannan käyttö, kun ei ole tullut punkkeja aikaisempina kesinä eikä nytten ensimmäisen löydöksen jälkeen. Oon kullu, että joillakin koirilla ei meinaa auttaa mikään punkkeja vastaan tai sitte tulee iho-ongelmia punkintappomyrkyistä:/

    -H

    VastaaPoista
  7. Meillä ei ole ainakaan vielä toistaiseksi ikinä bongattu yhtäkään punkkia koirasta, joka täyttää syksyllä 7 vuotta. Ehkä tuuria, tai sitten niitä on ollut mutta on jotenkin ihmeen kaupalla jäänyt huomaamatta, vaikka koiraa kopeloidaan joka päivä. Toisaalta me asutaan täällä hieman pohjoisempana (Oulun alapuolella silti), joten täällä ei ehkä edes ole niin hirveää punkkiarmeijaa kuin etelän pöpeliköissä. Pari kesää sitten kokeiltiin koiralle punkkipantaa, kun vierailtiin Porin seudulla, mutta muutenkin allerginen koira sai siitä vain kamalan ihottuman, ei ehtinyt olla kuin pari päivää panta, heti piti ottaa pois. Sen jälkeen on ostettu sellaista suihketta, mutta sekin on jäänyt aika vähälle käytölle, kun ei oikein sovi turkkirodulle (vaikka lyhyt turkki näin kesähelteillä onkin). Pitää vaan toivoa ettei punkkeja tule jatkossakaan.

    Kyynpureman tai ampiaisenpiston kohteeksi ei olla myöskään jouduttu, ei minä eikä koira. Toivottavasti ei sitäkään tarvitse kokea. :D

    VastaaPoista
  8. sarham: Kiitos, kiva, että tykkäsit - mä hiukan dilemmoin, että onko nämä liian "pässinlihaa" kaikille, ennen kuin lähdin kirjoittamaan :P

    Anonyymi: Voi katti-parkaa, kun noin ovat ötöt kiusanneet :/ Joo, tuo sooda on hyvä, jos ei ole mitään kunnon tököttiä käsillä :)

    Anonyymi2: Oho, niin monta jo! Kannattaa ehkä harkita jotain punkinhäätöainetta, jos koirasi on noin suosittu veribaari :/ Syy, jonka vuoksi tuo pyörittäminenkään ei auta, näkyy tässä elektronimikroskooppikuvassa: http://www.sciencephoto.com/image/100803/530wm/C0036577-Sheep_tick,_SEM-SPL.jpg
    Eli punkilla on väkäsiä tuossa kärsässä, joten se ei irtoa ihosta millään, vaikka punkki haluaisikin irrottautua. Pyörimisliike on ihan ok, jos siinä ei purista punkkia, mutta helposti siinä joutuu ottamaan ötökästä sen verran tiukan otteen, että saattaa hieman tulla puristaneeksi :/ Kävin katsomassa videon mainitsemastasi punkinpoistajasta ja se vaikutti mielestäni ihan hyvältä, kun siinä punkin takapäätä ei puristeta. Voisin ostaa itsekin :D

    Minna: Juu, niinpä! Hienoa, että kasvattajanne on jo ollut kartalla. Mukavaa kesää sinnekin! :)

    Titta: Ei ole kyllä tullut vastaan, enkä ole muualtakaan sattunut kuulemaan yhtään chihu-tapauksesta, mutta aivan varmasti niitä on ja mahdollisuudet selviämiseen löytyy. Pikaisella googletuksella törmäsin kuitenkin tällaiseen uutiseen: http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/chihuahua-pelasti-vauvan-kalkkarokaarmeelta/art-1288337090822.html :)

    H: Joo, kaikille ne eivät sovi ja ihan kaikki mallit eivät oikein autakaan. Hienoa, että teillä on kuitenkin löytynyt keino, joka todella tepsii! :)

    Sonja K: Joo, punkkikanta vaihtelee kyllä selvästi hiukan alueittain. Meilläkään päin ei ole kauheasti koskaan ollut. Ja sepä noissa punkkimyrkyissä onkin, että aiheuttavat jokusille pahojakin komplikaatioita :/ Ja juu, kyynpuremaa ei tosiaankaan toivoisi kenellekään :D

    VastaaPoista