tiistai 26. tammikuuta 2010

Social butterflies

Loppuviikonloppu kului aika pitkälti kotona tylsistellen ja tenttiin lukien. Lauantai-iltana toki poikkesin siellä I:lla ja oli positiivista huomata, että nyt oli jaksanut elukkalaisia raahautua Helsingin puoleltakin ihan kivasti paikalle :) Oli kiva saada vertaistukea ja muuta ajateltavaa siihen väliin ja palasinkin hyvillä mielin kotiin.






Eilinen tentti ei edes ollutkaan niin paha kuin olin pelännyt, eikä verisuonista edes kysytty mitään (hieman yllättävää). Loppupäivän otinkin rennosti ja lähinnä datailin ja hoidin jotain rästihommia pois. Pakko aina nollailla päätä tentin jälkeen.

Tänään meillä alkoi "uusi jakso" (eihän meillä mitään muulle yliopistomaailmalle tyypillisiä periodeja tai periodilomia täällä ole, lukulomia vain ja aivan oma aikataulu tyylillä lukujärjestykset valmiina käteen). Luvassa on kehitysbiologiaa (embryologiaa), solu- ja molekyylibiologiaa sekä anatomia leikkelyitä (jee, odotan innolla!). Sen sijaan noista kahdesta muusta en nimien perusteella ollut kovin innoissani, mutta tämän päivän luennot nostattivat odotuksia.

Kehitysbilsasta ei tule ollenkaan tenttiä, eikä asioita ole kuulemma tarkoituskaan opetella ulkoa mitenkään pikkutarkasti paperille oksennettavaksi. Sen sijaan kurssisuorituksina ovat oppimispäiväkirja (kymmenestä opintokerrasta, eli luennoilla lähes pakko käydä) ja ryhmätyö, jonka aihetta ehdimmekin hiukan jo ryhmäni kanssa pohtimaan. Yhden ryhmäläisemme koiralla oli nimittäin joskus syntynyt pentu vatsa-aukileen (eli gastroskiisin tai omfaloseelen) kanssa (kuollut tietysti) ja ko. kehityshäiriöön perehtyminen voisi olla mielenkiintoista :)

Lisäksi luennoitsija tempaisi aamuvarhaiselle aika mielenkiintoisen demonstraation porukkaa herätelläkseen. Kaikille jaettiin värilliset paperit (värin sai tietysti itse valita) ja ohjeet perhosorigamin taitteluun. Hetken aikaa saikin miettiä, että kävelikö varmasti aamulla yliopiston, eikä alakoulun ovesta sisään :D Hieno siitä otuksesta kaiken (paperia turhaan rypistäneen, hmph) ähertämisen jälkeen mielestäni tuli kuitenkin! Ja tarinan opetushan oli, että vaikka ohjeet (yksilössä geenien perinnöllinen informaatio eli genomi) olivat kaikille samat, ympäristötekijöillä on ilmiasuun eli fenotyyppiin vaikutusta. Ja varsin monennäköisiä perhosia siellä syntyikin :)



Solu- ja molekyylibiologiassa puolestaan käsitellään DNA:ta ja geenejä, mikä on myös jo ihan näin kasvattajanäkökulmasta kiinnostavaa. Luentoja tulee pitämään myös koirapiirijulkkis Hannes Lohi, joka on siis kuuluisa koirien geenitutkimuksesta ja koirien geenipankin perustamisesta. Nuori, palkittu tutkija, joka sai sittemmin myös professuurin eläinlääketieteellisestä. (Aiheesta lisätietoa esim.  http://www.tietysti.fi/tietysti_videot/lohi.html?tabletarget=data_1&pid=5C5F5BC65EB040CAAEEC2DDDA8AA6C09&layout=tietysti tai http://www.koirangeenit.fi/)



Iltapäivällä kävin salilla ja sain myös vihdoin varattua paikan joogatunnilta torstaille ja J lupautui lähtemään kaveriksi, kivaa! Enpä tuosta joogatunneilla käymisestä olekaan vasta kuin ehkä neljä vuotta puhunut :D Itsenäisesti olen kyllä joogannut aiemminkin ja tykännyt kovasti. Ja T2 tulee käymään perjantaina tuodessaan Mandya eläinlääkäriin. Ja T puolestaan la-su. Onpa taas jotain, mitä odottaa :)



                                 
(Eläinlääkäripäivien kassi on päässyt hyvään käyttöön salikassina)

Harkitsen myös tuutoriksi hakemista, joten hyvällä tuurilla saatan tavata teitä elukkaan hakevia vielä ihan henkilökohtaisestikin ;) Mutta se on tosiaan vielä harkinnan asteella.

Nyt koitan saada oppimispäiväkirjaa aloitettua ja kurkattua ehkä telkun antia pitkästä aikaa. Kiitos kommenteistanne viime päivinä, ne auttoivat tuomaan osin hukassa ollutta kirjoitusmotivaatiotani takaisin ja piristivät päivääni! Kaikille elukkaan hakeville pidän hurjasti peukkuja ja lähetän tsempityksiä! Toivottavasti kulutetaan ensi syksynä saman talon käytäviä :)

4 kommenttia:

  1. Näistä opintojaksoista on kyllä aina kiva lukea, kun voi sitten fiilistellä että näitä minäkin sitten ensi vuonna perhana luen! :D Lääkiksen puolelle kyllä haen, mutta samoja aiheitahan ne silti on. Ja tuo tuutorointi olisi kyllä varmasti kivaa! Onko sinne paljonkin tunkua vai miten tuo tuutoriksi valinta tapahtuu?

    Jk

    VastaaPoista
  2. Joo, kyllä lääkiksessä kuuluu olevan samantyyppistä settiä, joskin hiukan eri järjestyksessä kuuluvat ainakin turkulaiset etenevän :)

    En osaa sanoa tuosta tuutorivalinnasta sen enempää vielä, oli vain mailiin tullut, että nyt voi hakea ja viestissä tulisi hiukan perustella sitä, että miksi haluaa tuutoriksi :) Olisko meillä ollut tänä vuonna joku 8kpl? En sitten tiedä, paljonko on ollut halukkaita.

    Jaksamisia pääsykoeurakkaan sinnekin! Kevään kun painaa apinan raivolla, niin kyllä ne ovet avautuvat :)

    VastaaPoista
  3. Kakkoskurssilainen tulee täältä puskista kommentoimaan.;) Ensinnäkin tuosta verenkierron tentistä, että ilmeisesti teillä opettajan vaihdos vaikutti sitten kokeeseenkin aika tavalla. Meillä oli fysiologiasta todella monta kysymystä ja oli myös verisuonista anatominen kysymys (koiran eturaajan verisuonet piti luetella). Yleensä tuo tentti ja endokrinologian tentti kulkevat pahimpina jaksoina ykkösvuonna.

    Sitten tuosta tuutoroinnista, niin se on kyllä ihan kivaa. Viime vuonna ei ollut kauheasti tunkua tuutoreiksi, joten ei hakukirjeessä tainnut niin kauheasti olla väliä, miten pitkät sepustukset teki. Uudestaankin lähetettiin mailia, että tarvitaan lisää tuutoreita (lopulta 12 saatiin kasaan).

    VastaaPoista
  4. Paljon mahdollista, mutta en kyllä yhtään valita :D Sitä vain ihmettelin, ettei niitä verisuonia kysytty (aika keskeistä tietoa ellille kuitenkin), vaan imusuonistosta oli aika paljon.

    Ja joo, ilmeisesti tohon tuutorointiin ei kauheasti ole karsintaa, kun mutkin heti vain toivotettiin tervetulleeksi toimintaan, kun sen ilmoittautumisviestin (ja siinä pienet runoelmat) olin lähettänyt :D

    VastaaPoista